"Suihkuun, saunaan, suihkuun ja uimaan."

Hokema on niin syvällä takaraivossa, että vaikkei sauna kuulu millään tavalla lempijuttuihin, sen välistä jättäminen piirtää silmien eteen kuvan liikunnan opettajan syyttävästä sormesta. "Ei tytöt ikinä likaisena altaaseen, ei vaikka navetta palaisi."

Isossa maailmassa navettapalot eivät huoleta ja syyttävä sormi nousee itsellä pystyyn seuratessa, kuinka kanssasisaret eri maailmankolkista loikkivat altaaseen tuherot pesemättä. Paikan glamuuri tai Puccin biksut eivät tilannetta pelasta...pesemätön tu...kka on aina pesemätön.

Lievimpiä tapauksia ovat he, jotka yksinkertaisesti vain eivät peseydy. Sipsuvat altaaseen tukka tupeerattuna ja asettuvat istumaan poreisiin kuin ravintolan pöytään. Tulitikun paksuinen rööki vain puuttuu. Onnettomia väliinputoajia ovat he, jotka käyvät vielä hakemassa hikeä nihkeän kuumassa höyrysaunassa pintaan ja pulahtavat sitten pesemättä altaaseen...Siinähän sitä samalla huuhtoutuu. Omaa luokkaansa ovat sitten he, jotka säästävät aikaa ja vaivaa ja sekä jumppaavat että uivat samalla varustuksella...tyylikkäästi altaassa joogan rippeet huuhdellen.

Kaikkein karmeimpia ovat kuitenkin he, toistaiseksi yksi karvainen yksilö, jotka suihkuttavat, saunovat, suihkuttavat...ja kuorivat. On olemassa satoja syitä, miksei ihminen, ei edes umpisuomalainen antisaunoja, halua nähdä isoa miestä raspaamassa itseään saunassa. Siinä vieressään. Samalla lauteella. Niitä kanootin kokoisia jalkojaan ja norsun paksuista nahkaa. Sen sekunnin murto-osan jonka istut nahkariekaleiden ristitulessa tunnet halua tunkea raspin karvaisen miehen kurkkuun ja hokea mantraa suihkuun, saunaan, suihkuun, uimaan... Universaalin saunaetiketin syvintä olemusta miettien turvaudut sen sijaan ala-asteen konsteihin ja rollit: "Sirkka ei käynyt suihkussa...Allilla oli uikkarit päällä saunassa."

Saunottajan rooli ei jää epäselväksi. Kiduttaja hakkaa huopahattu vinossa vapaaehtoisesta uhristaan ilmat pihalle. Ulkopuolinen ei voi kuin voimattomana katsoa ja syleksiä koivunlehtiä suustaan. Vasta viuhuu kuin samurain miekka. Mies ähisee...hakkaa...ja ähisee. Niin ähisee toinenkin. Vatsat hyllyen käydään huohottamassa happea, vedetään huopainen pannumyssy tiukemmin korville ja taas ähistään. Saunominen on jatkuvaa ähinää, suorittamista ja puhinaa. Pitikö saunomisen muka olla rentoa.

 

Tämä tässä on kuulkaa aurinko:)

Ja tämä tässä on villisika. Sika, jota olemme syöneet kohta viikon. Hapankaalista on tullut suuri saalistaja, hurja metsästäjä. Tosin tästä kunnia menee Naapurin Herrasmiehelle.