En oikein ymmärrä itsekään miten päädyinkin matkustamaan savoon tällä kertaa junalla. Kahdeksantoista tunnin kolinan ja rytinän jälkeen en oikeastaan ymmärrä mitään muutakaan. Moskovasta Viipuriin matkatoverina oli babushka, joka kieltäytyi pukahtamasta koko matkan aikana sanaakaan. Kun tulin vessasta, mummo oli käynyt nukkumaan (tottakai käsilaukku pään alla) ja kuorsasi samassa asennossa Viipuriin saakka. Mikäli mummon suusta ei olisi kuulunut moottorisahaa muistuttavaa ääntä, olisin todennäköisesti jossakin vaiheessa käynyt kokeilemassa heittikö hän henkensä vessareissuni aikana.

Babushkan kuorsausta säesti joku putkilaitehässäkkä pöydän alla, joka vihelsi suoraan korvaani. Sitä ei tietenkään voinut siirtää siitä mihinkään. Kuvittele itikka inisemään korvasi juuressa kun koetat nukkua. Kuvittele sitten, että itikka on junavaunun kokoinen. Oli aivan turha tunkea korvatulppia korviin, sillä ne eivät menneet tarpeeksi syvälle vaan pullahtivat joka kerta tyynylle kun päästin niistä irti. Yritin nukkua myös läpällinen karvahattu korvilla, mutta tuli hiki.

Kouvolassa rautatieaseman lounasravintola mainosti mexico tyyliin tehtyä seisovaa pöytää. Texmex makkara paljastui lenkin pätkäksi joka oli tuunattu sinapilla. Lautasen reunalle sai myös maissilastuja. Niitä raksutin perjantai-illan vieton aikaiseen alottaneiden (tai edellistä vielä juhlivien) setien seurassa tukka pystyssä ja hieltä haisevana. En siis erottunut joukosta millään tavalla.

Kouvolassa viereen istahti ystävällinen ikäihminen, jolla tuntui olevan paaaljon asiaa. Silmät lurpsien yritin puhua järkeviä, mutta kun mummo kolmannen kerran purskahti itkuun, oli pakko miettiä johtuiko se kenties minusta. Seuraavaan junaan juostessani, toivotin mummolle hauskaa viikonloppua tajuten samalla, että hän oli matkalla erittäin läheisen ihmisen hautajaisiin. Tai siis enhän minä mihinkään juossut. Hapankaalin itsevalitsema, ihanan kirjava matkalaukku on todellinen tilaihme,mutta pituussuunassa lähes minun mittainen. Ja helkutin painava.

Ensimmäisenä söin runkun. Sitten kaksi karkkipussia. Sitten ostin kaikki naistenlehdet. Ja seiskan. Sitten kaksi suklaalevyä. Pientä.